“Ik ben niet alleen zijn maatje, hij is ook mijn maatje!”

Mark Tackenkamp is maatje voor statushouders via het Maatjesprogramma van de gemeente. Momenteel begeleidt hij Amin. Amin komt uit Syrië en heeft aangegeven dat hij best eenzaam is in Nederland, en bijna niemand kent. “Inmiddels is zijn gezin ook naar Eibergen gekomen, dus dat is heel fijn.”

Op de koffie

De naam zegt het al. “Wat ik doe, is puur een maatje zijn voor Amin en zijn gezin. Ik help hem als het nodig is bij de taal, laatst heb ik een kast voor hem opgehaald, en soms ga ik alleen even langs om koffie te drinken”, zegt Mark. “Hij heeft ook een keer bij ons thuis gegeten, dat was erg leuk. Amin is ook helemaal gek op mijn zoontje.” 

Het geeft een goed gevoel

“Statushouders komen in een vreemd land, horen een taal die ze niet kennen, krijgen te maken met andere gewoontes en hebben hier geen of weinig familie en kennissen. Het is mooi om die mensen op weg te kunnen helpen, dat geeft een goed gevoel”, zegt Mark met een glimlach. “Je leert ook veel over elkaars cultuur en gewoontes. Ik ben nu bijvoorbeeld zelf bezig met een cursus Arabisch, waar Amin mij bij helpt. Ik ben niet alleen zijn maatje, hij is ook mijn maatje!”

Ook maatje worden?

“Ik zou het echt iedereen aanraden. Die mensen hebben vaak al genoeg ellende meegemaakt, ze komen met lege handen hier en worden niet door iedereen met open armen ontvangen”, zegt Mark. “Er is veel onwetendheid rondom vluchtelingen, grotendeels door wat je in de media ziet. Ergens mogen we wel wat meer verwachten van de Achterhoekse gastvrijheid.”