Levensvragen (coronavirus)

Vraag het Willem: een telefonische hulplijn voor zorgvragers, hun naasten en voor zorgprofessionals. U kunt bellen om te praten over angstgevoelens en onzekerheid. Vraag het Willem is een initiatief van professioneel geestelijk verzorgers die werkzaam zijn in onder andere de Achterhoek. Tel. 0900 77 70 077 (werkdagen 9.00-17.00 uur) of kijk op www.willemlevensvragen.nl. Aan de gesprekken zijn geen kosten verbonden. De overheid vergoedt de eerste vijf gesprekken.

MIND Korrelatie: Mensen met psychische en sociale problemen kunnen terecht bij experts van MIND Korrelatie. tel: 0900-1450 (gratis, op werkdagen tussen 9.00 en 22.00 uur)

113 Zelfmoordpreventie: Mensen met zelfmoordgedachten kunnen bellen of chatten met de medewerkers. Hier luistert iemand naar je en denkt iemand met je mee om een stap richting hulp te zetten. De hulplijn is er ook voor naasten die zich zorgen maken om een ander en advies willen vragen. De hulplijn is anoniem bereikbaar via de chat op www.113.nl en via het telefoonnummer 0900-0113. Beide zijn 24/7 geopend.

Psychosociale hulplijn voor zorgpersoneel: Zorgmedewerkers die mentale druk ervaren door de coronacrisis en alle drukte en onzekerheid die daarmee gepaard gaan, kunnen bellen met het Instituut voor Psychotrauma ARQ IVP. Ook leidinggevenden in de zorg kunnen hier terecht voor tips of als ze vragen hebben. De hulplijn wordt bemand door psychologen en is dagelijks tussen 8.30 uur en 21.30 uur bereikbaar op 088-3305500 (gebruikelijke belkosten).

Hulplijnen voor psychische hulp: De corona-crisis heeft een aantal organisaties er toe aangezet een speciale hulplijn (chat, mail, facebook of instagram) te starten voor mensen die in (mentale) problemen komen. Sommige hulplijnen bestonden al, sommige zijn speciaal in verband met corona opgezet. Bekijk hier de verschillende hulplijnen.

Veel kerken bieden landelijk en lokaal mogelijkheden om bezinningsmomenten online mee te beleven:

Eibergen-Rekken: PKN heeft een wekelijkse kerkdienst die u via de radio en de website kunt beluisteren. Kijk voor meer informatie op: www.pkneibergen-rekken.nl. (kies Kerkdiensten, kies YouTube, dan kunt u rechtstreeks een live viering volgen)

U kunt elke woensdagavond tussen 19.00-19.30 uur een kaarsje aansteken. Let op: volg de adviezen op en houd afstand! Gelijktijdig met deze openstelling zullen de kerkklokken luiden als signaal van troost en hoop. Ook kunt u een gebedsintentie op schrijven welke, als u dat wil, op de eerstvolgende zondag in een live uitzending van de viering uitgesproken kan worden.

Neede: bij de Protestantse Gemeente Neede kunt u uw hulpvragen telefonisch stellen. Neem contact op met Wilma Ebbekink: 0545 474 808. Protestantse gemeente is aangesloten bij de landelijke website nietalleen.nl voor het helpen bij hulpvragen en het aanbieden van hulp. 

Borculo: PKN biedt elke zondagochtend een online kerkdienst aan. Ga naar www.pgdewijngaard.nl/meeluisteren.

Ruurlo: Er zijn er inspiratievieringen en er kan voor leden van de kerk een bezoek worden gevraagd. U kunt bellen met 0573-45265.