Ontspanning en sport (coronavirus)

Afhaalbieb: u kunt nog steeds via een online formulier (www.oostachterhoek.nl/afhaalbieb) boeken lenen en een afhaalmoment kiezen (woensdag- of vrijdagmiddag) waarop de boeken klaar liggen. Heeft u hulp nodig bij het online formulier of het lenen van e-books of luisterboeken? Bel dan op werkdagen naar het Servicebureau van Bibliotheek Oost Achterhoek: 088 00629 29.

U kunt ook online boeken en tijdschriften bestellen en laten bezorgen bij de lokale boekhandel in Eibergen.

Online mogelijkheden: (Ook voor inwoners met een verstandelijke beperking)
Op www.digidagbesteding.nl vindt u heel veel online spelletjes, boeken, recepten, muziek en knutselideeën.

Vitamine voor de geest: Vitalis WoonZorg Groep uit Heerlen heeft het boekje ‘Vitamines voor de geest’ ontwikkeld. Het boekje bevat creatieve opdrachten die inspireren in de tijd met de vele coronamaatregelen en is voor iedereen gratis te downloaden: https://vitalis.samenuitagenda.nl/kunst-en-cultuur-vitalis.

Luusteren in dialect: op www.luusteren.nl vindt u verschillende gesproken verhalen en gedichten in het dialect.

Voorleesbrigade: U kunt bellen voor het maken van een voorleesafspraak met een vrijwilliger van de Voorleesbrigade Oost Achterhoek. Stuur een e-mail naar info@llkoa@boogiewoogie.nl of bel: 0543 51 55 69 (ma-woe-vrij van 9.30-11.30 uur)

Thuis in beweging

In beweging blijven is goed voor je en kan ook heel goed thuis. Er zijn via YouTube allerlei sportprogramma’s te volgen. Vraag in uw woonplaats wat de sportschool doet. Er zijn veel mogelijkheden.

Gratis boekje met beweegtips voor thuis
Sport Federatie Berkelland helpt u graag bij uw dagelijkse portie beweging thuis. Dit boekje is geschikt voor volwassenen en senioren. U kunt het boekje downloaden op www.sportfederatieberkelland.nl of deze anders telefonisch aanvragen: tel. 06 2205 6582

Sport Federatie Berkelland denkt ook graag met u mee hoe u (jong of oud) toch uw dagelijkse beweging kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe manieren van bewegen bij seniorencomplexen, op veilige afstand van elkaar. Neem contact op met John Willemsen, tel. 06 23 67 09 00 of mail: john@sportfederatieberkelland.nl.

  • Ook leuk voor jong en oud: beweegbingo!

Gebruik de volgende ‘kaart’ en wandel of fiets naar de verschillende locaties. Alles gehad? Maak een foto, stuur deze op naar info@sportfederatieberkelland.nl en win een leuke prijs! Voor jongeren (8-12 jaar en 12-18 jaar) heeft de Sport Federatie een speciale kernapp om ondanks alles lekker in beweging te kunnen blijven. Meer informatie hierover vind je op www.sjorssportief.nl (vul Berkelland in). 

  • Fietsoefeningen voor thuis

Hoe blijf je fit in tijden van corona? Het programma Doortrappen, veiliger fietsen tot je 100ste, lanceerde de #FietsFit Oefeningen. Zo kun je veilig vanuit huis fietsoefeningen doen en blijf je fit!

https://doortrappen.mett.nl/alles+over+fietsen/fietsfit+oefeningen/default.aspx

  • Ommetje app

Wandelen is altijd een goede manier van in beweging blijven. En zo’n ommetje maken is niet alleen goed voor de spieren, maar ook voor de hersenen. De Hersenstichting heeft een speciale app ontwikkeld zodat je in deze tijd toch nog ‘virtueel’ samen kunt wandelen. Download met vrienden de Ommetje-app op de mobiele telefoon en ga online een wandelcompetitie aan. Zo motiveer je elkaar om dagelijks die frisse neus te halen.

  • Als bewegen moeilijker gaat

Voor minder mobiele ouderen en mensen met een beperking wordt op het YouTube Kanaal van Moofie elke dag een workout geplaatst. Voor inwoners met dementie is het ook belangrijk om in beweging te blijven. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft een speciale beweeggids ontwikkeld. Kijk op www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/beweeggids-voor-ouderen-met-dementie  .

  • Bewegen op televisie of online

Olga Commandeur is elke ochtend uw trouwe steun en toeverlaat als het gaat om bewegen voor de televisie. Elke werkdag kunt u meedoen om 9.20 uur op NPO 1. Op de website www.maxvandaag.nl vindt u bovendien trainingsschema’s. Studenten Fysiotherapie van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen bieden via het internationale online platform QuaranTrain video’s met beweegoefeningen voor thuis. Zo vindt u op www.quarantrain.org video’s met dans, trainingen met huisgenoten en oefeningen voor in de huiskamer.

Combinatiefunctionarissen zijn online actief

  • Beweeg Wijs heeft thuisfilmpjes voor diverse leeftijden (peuters/kleuters, gr 3-6, alle leeftijden, gr 7-8 challenge). Kijk op Facebook: Beweeg Wijs of www.beweegwijs.nl video’s voor thuis  zijn ook te vinden op https://vimeo.com/user110080833
  • Muziek en Kunstwijs deelt filmpjes van anderen: tekenlessen, danslessen, knutselideeën. Kijk op Facebook: Muziek en Kunstwijs
  • Sport Federatie Berkelland heeft een ‘Workout of the day’, elke dag voor alle leeftijden.
    Kijk op Facebook: Sport Federatie Berkelland of ga naar www.sportfederatieberkelland.nl of doe eens mee met het online beweegprogramma.