Senioren (coronavirus)

ANBO en KBO-PCOB

  • Senioren hebben over het coronavirus specifieke vragen. Op de website van Ouderenbond ANBO is veel informatie te vinden: www.anbo.nl. U kunt ook bellen naar de ANBO voor een praatje of voor vragen: tel 0348 46 66 66.
  • Daarnaast heeft ook seniorenorganisatie KBO-PCOB een hulplijn. Deze is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur te bereiken op 030-3 400 600.
  • U kunt ook bellen met de Zilverlijn, een speciale (gratis) belservice voor ouderen. tel. 0800-1325 of www.ouderenfonds.nl.
  • Op www.wijencorona.nl vindt u verhalen van senioren over hoe zij deze coronatijd beleven

Kruiswerk Achterhoek

Ook bij Kruiswerk Achterhoek kunt u terecht met vragen over praktische hulp, initiatieven in de buurt, een luisterend oor. Tel. 0314 357 430 (werkdagen 9.00-13.00 uur) of kijk op www.kruiswerk.nl. 

Kruiswerk Achterhoek biedt ook Kruiswerk Helpt aan. Kijk op www.kruiswerkhelpt.nl hoe zij u in deze tijd kunnen ondersteunen.

Valpreventie in coronatijd

Door de coronamaatregelen zijn we vaker en langer alleen thuis zijn. Ook thuis blijft het belangrijk om aandacht te besteden aan valpreventie en beweegstimulering. Deze flyer geeft veel handige oefeningen in de dagelijkse routine of kijk voor meer tips op https://www.veiligheid.nl/valpreventie/actueel/valpreventie-materialen-helpen-u-in-coronatijd

Dementie

Tips voor omgaan met mensen met dementie in tijden van corona vindt u op de website van samendementievriendelijk.nl. Ook kunt u voor een luisterend oor of advies dagelijks bellen naar de Alzheimer Telefoon, tel. 0800 5088 (elke dag 9.00-23.00 uur).

Contact met mensen met dementie

Mensen met dementie zijn kwetsbaar en ontvangen in deze tijd minder bezoek. Op www.samendementievriendelijk.nl leest u hoe u toch contact kunt hebben met iemand met dementie. We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

  • Breng een verwenpakketje aan de deur; een kleurrijk tijdschrift, een voorjaarsbloemetje of wat lekkers.
  • Speel muziek af van vroeger via de telefoon, stuur een oud filmpje of gooi een fotoboekje met bijzondere momenten van vroeger door de brievenbus.
  • Nostalgische televisieseries zijn te vinden op televisienet Ons, www.kijkbijons.nl.
  • Lees een kort verhaal voor via de telefoon of stuur een luisterboek (kijk op de website van bibliotheek Oost Achterhoek, www.oostachterhoek.nl).
  • Stuur een kaart van vroeger of gebruik een oude foto en schrijf uw herinnering erbij.
  • Vraag ook oude vrienden om te bellen om herinneringen telefonisch op te halen.