detail testimonial image

Eeuwe is schuldhulpmaatje via Schulhulp op Maat. Hij doet dit nu zo’n 6 jaar. Na zijn pensioen zag hij een oproep voor schuldhulpmaatjes in Berkelland. Gezien zijn achtergrond in de financiële wereld, leek dit een mooie manier om iets te kunnen doen voor de maatschappij.

Ieder jaar begeleidt hij 3 nieuwe personen. Schuldhulp op Maat maakt op basis van een intakegesprek en de schuldenproblematiek een match. Vervolgens ga je met elkaar kennismaken en bekijken wat er speelt.

In de 6 jaar dat hij dit werk doet heeft hij veel verschillende situaties meegemaakt, heftig en minder heftig. “Sommige mensen weten ‘even’ niet hoe ze het op een rij moeten krijgen, terwijl er weinig schulden zijn. Maar ik heb ook 2x meegemaakt dat iemands huis verplicht verkocht moest worden, dat er een inboedelverkoop plaatsvond en een deurwaarder komt. Dat heeft zo’n gigantische impact, alleen al de dreiging dat zoiets gebeurt.”

Als advies zou hij mensen meegeven “Zoek altijd contact met schuldeisers. Bel hen, maak een afspraak, ook al maak je €10,- per maand over, zet iets in werking. Als je dat niet doet, lopen de schulden alleen maar op.”

De afgelopen 6 jaar heeft Eeuwe veel geleerd. “Van elke situatie kun je leren. Hoe heb ik het aangepakt, wat heb ik gedaan, wat ging goed, wat ging minder, wat kan ik weer gebruiken, of juist niet.”

Het werk geeft hem veel voldoening. “Het voelt goed om te kunnen helpen, om samen onderweg te zijn, de schulden aan te pakken, met het streven dat iemand het daarna weer zelfstandig kan.” Ook als de begeleiding is gestopt houdt Eeuwe nog een tijdje contact. “Even bellen of samen een kop koffie drinken om te bespreken hoe het gaat.”

Het allerbelangrijkste is volgens hem: “Niet oordelen over de oorzaak, maar samen zoeken naar de oplossing. Het is belangrijk om vertrouwen in elkaar te krijgen, het is niet van belang hoe de schulden ontstaan zijn. Het is aan diegene zelf of hij dat met mij wil delen of niet. Mijn taak is niet om te oordelen, maar om te helpen.”