detail testimonial image

Berdie (44) woont in Ruurlo en zet zich actief in voor haar buurt. De eerste bewoners in deze wijk hebben in 2003 het initiatief genomen om een buurvereniging op te richten. Deze vereniging organiseert 4 keer per jaar een activiteit. Een nieuwjaarsborrel, een ledenvergadering met een activiteit, een voorjaarsactiviteit en een activiteit rondom de septemberfeesten. “We plaatsen dan een grote tent, met de kinderen worden er spelletjes gedaan en er is een barbecue.”

Van de in totaal 72 woningen is zo’n drie kwart lid van de buurtvereniging. Het bestuur bestaat uit 4 á 5 mensen. De meesten zitten zo’n 8 jaar in het bestuur en stoppen dan. Het wordt steeds moeilijker om nieuwe bestuursleden te vinden.

Berdie besloot 4 jaar geleden om in het bestuur te gaan. “We komen 4 keer per jaar bij elkaar, om de activiteit te bespreken. Ik maak vervolgens de uitnodigingen voor de activiteit. Dat vind ik leuk om te doen. Maar voor mij zorgt de buurtvereniging ook voor een soort saamhorigheid die ik belangrijk vind, ik zou het zonde vinden als dat zou stoppen.”

De buurtvereniging organiseert activiteiten voor jong en oud. Onderdeel van de buurtvereniging is de kindercommissie. Deze commissie organiseert 4 keer per jaar activiteiten voor de kinderen: “met Pasen gaan we eieren zoeken, met Sinterklaas komen Pieten langs de deuren, een activiteit rondom de septemberfeesten en 1 keer per jaar naar een speelparadijs.”

Berdie vindt het erg leuk om zich op deze manier in te zetten voor de buurt en voelt ook dat haar inzet gewaardeerd wordt. “Je hebt meteen een soort binding en contact, je maakt kennis met nieuwe bewoners en nodigt ze uit om lid te worden. Nieuwe bewoners worden meestal wel lid, dat is heel fijn. Het helpt natuurlijk ook om snel andere bewoners te leren kennen. Maar het geeft je ook meer contact in de buurt, je hoort wat er verder in de buurt gebeurt, je spreekt elkaar meer. Mensen die dichtbij je wonen ken je vaak goed, en bij woningen verder weg is dat minder.

De buurt is heel divers, een mix van jong en oud, maar ook mensen uit heel Nederland. Sommige bewoners zijn vanuit het Zuiden of Westen hier naartoe verhuisd, voor de omgeving en de rust. Maar tijdens de activiteiten kom je allemaal samen en leer je elkaar beter kennen.”