Vrijwilliger voor Stichting Vlearmoesplein Neede – vrijwilliger in beeld

Vrijwilliger voor Stichting Vlearmoesplein Neede – vrijwilliger in beeld

Ben Molenkamp is 25 jaar en kwam ruim een jaar geleden in contact met vrijwilligerswerk door de verhalen van scoutinggenoten, die al vrijwilliger waren!

“Ik hoorde hen zoveel leuke dingen en verhalen vertellen, over o.a. de activiteiten die ze doen voor het Vlearmoesplein, dat leek mij ook hartstikke leuk om daaraan mee te helpen! Ik doe dit nu een jaar en haal er veel uit. Het geeft een goed gevoel om bij te kunnen dragen aan het leven en de reuring hier binnen het dorp.”

Het Vlearmoesplein laten bruisen

Stichting Vlearmoesplein heeft de ambitie om hét activiteitencentrum van Neede te worden. Daarmee zijn ze aardig op weg, zo organiseren ze jaarlijks diverse activiteiten. Er staat nu een nieuw opgezet initiatief voor de deur: “Het Winterfestival”. Momenteel houdt een groep van 20 jongeren tussen de 18 en 28 jaar zich bezig met de organisatie hiervoor. “Voorheen werd er een winterkerstmarkt gehouden, hier willen we graag nieuw leven inblazen. Dan wel op onze manier, door nieuwe en frisse ideeën in te brengen en uit te werken. Waarin muziek de hoofdrol gaat vervullen. Maar ook de aankleding willen we tot in de puntjes regelen, daar zijn we vandaag mee bezig.” 

Ben vervolgt: “Het Vlearmoesplein leent zich uitstekend als plek voor Needse bewoners om elkaar te ontmoeten. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich hier ook thuis voelt, betrokken blijft en in kunnen blijven spelen op de wensen en ook in de toekomst nieuwe initiatieven toe te voegen, blijven we altijd in gesprek met de bewoners.”

________________________________________
Het Winterfestival is op 10 december op het Vlearmoesplein. Er is een kerstmarkt en een kindermiddag met een jeugdcircus. In de avond is in de verwarmde tent een magisch winter muziekfeest. Voor meer informatie over het Winterfestival, ga naar www.vlearmoesplein.nl.
________________________________________

Aansluiting loopbaan en diversiteit van het vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in het algemeen vind ik heel belangrijk. Jouw steentje bij kunnen dragen aan de samenleving. Wat ik hieraan zo leuk vind, is dat we door het organiseren van de activiteiten het dorp leefbaar houden. Op deze manier kunnen we alle groepen met elkaar blijven verbinden. Daarnaast sluit het ook heel mooi aan bij mijn opleiding tot leraar. Ik leer hier omgaan met mensen, staan voor groepen en plannen en organiseren.

Flexibiliteit en eigen initiatief

Dat vrijwilligerswerk heel flexibel is en je het veelal zelf in kan plannen laten ook Ben en de mede-vrijwilligers zien: “We kunnen binnen de stichting helemaal zelf inplannen wanneer we iets doen, er zijn geen vaste dagen maar alles gaat in overleg en is dus heel flexibel. Wel zo fijn, op deze manier kan ik het blijven combineren met mijn studie tot leraar. We zijn zelf verantwoordelijk voor de tijdige organisatie, daarom heb ik ook een planningsysteem geïnitieerd wat ik ook in mijn opleiding gebruik en hier ook goed van pas komt.” Op deze manier zorgen we samen dat ook binnen de stichting alles goed draait. En kunnen we goed monitoren of alles op tijd gedaan is. En inplannen wanneer we bij elkaar komen.”

Word ook vrijwilliger!

Door je in te zetten als vrijwilliger zit je echt niet altijd vast aan verplichtingen. Het advies van Ben: “Probeer het eens! Ga rondvragen, meekijken en dan doen waar jij je goed bij voelt. Ik kan alleen maar zeggen dat het heel goed voelt om iets bij te kunnen dragen.”