Ik voel me eenzaam

13 september 2023

De bladeren beginnen van de bomen te vallen, de dagen worden korter en het wordt weer kouder: de zomer maakt langzaam plaats voor de herfst. In deze tijd beginnen veel activiteiten weer: sportclubs, scholen, werk. Hierdoor heeft u misschien wat minder tijd voor uw vrienden en familie, waardoor u zich alleen kunt voelen.

Lees meer

Heeft u moeite met lezen?

06 september 2023

Misschien schaamt u zich er enorm voor, of praat u er liever niet over, maar wanneer u moeite hebt met lezen, is het belangrijk om te weten dat u niet alleen bent. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen of het gebruik van een computer of smartphone.

Lees meer

Kunt u iets betekenen voor een kind uit uw omgeving?

29 augustus 2023

De afbeelding is een voorbeeld van een oproep uit het verleden (dit is dus geen actuele oproep) Soms kunnen kinderen tijdelijk of voor langere tijd niet in hun eigen gezin wonen. Of niet alle dagen in de week of in de maand. Een pleeggezin kan hierbij helpen.

Lees meer

Hulp bij geldzaken

29 augustus 2023

Rekeningen, toeslagen, regelingen, inkomen, uitgaven: soms kunt u het financiële overzicht even kwijt zijn. Dan is het fijn als er iemand met u meekijkt. Wist u dat u in Berkelland terecht kunt bij Voormekaar? Een medewerker van Voormekaar helpt u graag of wijst u de weg naar organisaties die er voor u kunnen zijn.

Lees meer

De Week van lezen en schrijven: extra aandacht voor laaggeletterdheid

29 augustus 2023

Op vrijdag 8 september start de Week van lezen en schrijven. In die week wordt er extra aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd rond dit thema. Ook in Berkelland besteden we hier aandacht aan.  ____________________________________ Wat is laaggeletterdheid.

Lees meer

Lokaal Hitteplan helpt bij beperken gezondheidsrisico’s door hitte

24 augustus 2023

Naast een Nationaal Hitteplan is er nu ook een Lokaal Hitteplan, specifiek opgesteld voor inwoners van de gemeente Berkelland. Het hitteplan helpt gezondheidsgevolgen bij aanhoudende hitte te beperken. Kwetsbare mensen waar het plan zich op richt zijn: ouderen; mensen met een chronische aandoening; dak- en thuisloze mensen; (zeer) jonge kinderen, en; mensen met overgewicht.

Lees meer

Inclusiviteit, het is overal

22 augustus 2023

Sinds enkele jaren hoort u veel over inclusiviteit; het is in het nieuws, de politiek praat er over en misschien wordt het onderwerp ook bij u op de werkvloer besproken. Maar wat het nu preciés betekent, is vaak erg moeilijk te omschrijven. Als u het niet weet, is dat helemaal niet erg, want u bent niet de enige.

Lees meer

Bezuinigen op energie

15 augustus 2023

Bijna alle apparaten gebruiken energie. Van uw wasmachine en cv-ketel tot de oplader van uw telefoon en misschien ook wel uw fiets. U kunt eigenlijk niet meer zonder. Ongetwijfeld is uw energierekening dan ook een stuk hoger dan vroeger. In het afgelopen jaar werd deze stijging (voor een deel) opgevangen door de overheid met het prijsplafond, maar dit was helaas een tijdelijke regeling.

Lees meer

Meer ruimte en privacy door aangebouwde zorgkamer

11 juli 2023

Erni Samberg kan nauwelijks bewegen. Met de trap naar boven? Dat lukt door gezondheidsproblemen al jaren niet meer. Haar man Henk timmerde daarom in 2013 een deel van de woonkamer af. Meneer Samberg: “Zo stond haar bed beneden op een afgeschermde plek en kon ik Erni thuis blijven verzorgen.

Lees meer

Tips voor omgaan met dementie

11 juli 2023

Met aanpassingen in huis, door hulp én begrip kunnen mensen met (beginnende) dementie nog heel lang thuis wonen. Met de volgende simpele tips kunt ook u daar uw steentje aan bijdragen. Laat mensen met dementie in hun waarde en neem hen serieus.

Lees meer

Gevoelige onderwerpen bespreken. Hoe doet u dat?

09 juli 2023

Als iets u dwarszit, kan dit best zwaar wegen op uw mentale gezondheid. Het kan stress opleveren, slaapproblemen veroorzaken en zelfs uw eetlust verstoren. Dit is erg vervelend. Wat meestal helpt, is erover praten. Maar zo eenvoudig als gezegd, is het helaas niet.

Lees meer

Wat suiker doet met je lichaam

01 juli 2023

Suiker is overal om ons heen. Van frisdranken en snoep tot alledaagse voedingsmiddelen zoals brood en yoghurt. Het is moeilijk om eraan te ontkomen. Maar wist u dat te veel suiker meerdere negatieve effecten kan hebben op uw gezondheid? Het minderen of zelfs stoppen met eten van suiker kan ervoor zorgen dat u gezonder wordt, meer energie heeft, gewicht verliest, een verbeterde smaak krijgt en zelfs mentaal gezonder wordt.

Lees meer

Groente en fruit op de barbecue?

29 juni 2023

Barbecueën is voor veel mensen een geliefde manier om te genieten van het weer en heerlijke maaltijden. Bij barbecueën wordt er vaak enkel gedacht aan vlees en vis; een grote hamburger of een flinke lap ribs, heerlijk! Het plaatje is compleet, hoor ik u denken.

Lees meer

Thuisblijven in de zomer? Geen probleem

20 juni 2023

In de zomervakantie gaan veel mensen op vakantie, maar niet iedereen kan het veroorloven om één, of meerdere weken ver van huis te gaan. Voor sommige mensen kan de zomer daarom een vervelende periode zijn, want alle vrienden en familieleden zijn weg.

Lees meer

De temperaturen lopen deze week verder op

13 juni 2023

De temperaturen lopen deze week verder op. Hoe bescherm je jezelf en anderen tegen de warmte? Een aantal tips: drink voldoende; matig je alcoholgebruik; houd je woning koel; blijf in de schaduw; beperk lichamelijke inspanning. Met name voor ouderen is het belangrijk om goed te drinken, omdat zij minder dorstgevoel hebben.

Lees meer

Slaapproblemen door hitte: zo blijf je koel

01 juni 2023

Nu de zomer nadert, wordt u misschien geconfronteerd met het slaapproblemen als gevolg van de hitte; u ligt de hele nacht te woelen of wordt midden in de nacht wakker in een soort zwembad van zweet. Of het nu komt doordat u op een warme kamer slaapt, of omdat u gewoon gevoelig bent voor de hitte; warme temperaturen kunnen leiden tot een verstoorde nachtrust en dat is erg vervelend.

Lees meer

Vrijwilliger in beeld – ’t Haarhoes in Noordijk

25 mei 2023

Melvin Penterman is 31 jaar, woont in Neede en is actief als vrijwilliger bij Humanitas thuisadministratie en sinds begin maart vrijwilliger bij ’t Haarhoes in Noordijk. Een plek waar hij in korte tijd al veel over zichzelf heeft geleerd.  Passend (vrijwilligers)werk vinden was voor Melvin lange tijd lastig.

Lees meer

Zo maakt u een frisse start

22 mei 2023

De lente is altijd een keerpunt in het jaar. De vogeltjes fluiten, de bomen hebben groene blaadjes en het is lekker lang licht. Voor velen voelt de lente pas als het echte begin van het jaar; hier hebben we namelijk de hele winter op gewacht. Nu de zomer om de hoek staat, is het fijn om even te kijken wat u er aan kan doen om de aankomende zomer de beste zomer ooit te maken.

Lees meer

Concert jong talent met David Kooi en Het Rijkskwartet

04 mei 2023

Op zondag 14 mei geven de zeer jonge pianist David Kooi en Het Rijkskwartet een concert in de grote zaal van het Kulturhus in Ruurlo. Aanvang 15.00 uur. Voor jeugd tot en met 18 jaar is het concert gratis. Volwassenen betalen de speciale prijs: € 15.

Lees meer

Wandelen en prokkelen bij de Eibergse Avond4daagse

13 april 2023

In de week van 5 juni is het weer zover, de jaarlijkse Avond4daagse in Eibergen. Een leuk en gezond evenement voor jong en oud. Het doel is om die week vier avonden 5 of 10 kilometer te wandelen, een leuke sportieve uitdaging! Samen wandelen is natuurlijk veel leuker en daarom start Sius in samenwerking met de Sport Federatie Berkelland (SFB) een groep die gezamenlijk de 5 km van de Avond4daagse gaan wandelen.

Lees meer

Swingen met NODOX op muziek uit de jaren 60 en 70

11 april 2023

‘Lekker uit je dak gaan’ met tijdloze, maar oh zo bekende, muziek uit de sixties en seventies. Zo geeft KunstKring Ruurlo dit jaar feestelijk glans aan Koningsdag. Met heel veel mensen in de Theaterzaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo op zaterdag 27 april.

Lees meer

Kom tafeltennissen!

03 april 2023

Wil je overdag ( weer) eens een tafeltennis balletje slaan? Je bent van harte welkom op de OldStars tafeltennis training op dinsdagmorgen van half tien tot half twaalf. Tafeltennis batjes zijn aanwezig. Alleen sportschoenen meenemen. Iedereen kan meedoen.

Lees meer

Koffie, meepraten over prettig wonen en samen leven: kom naar het inloop moment in Eibergen

30 maart 2023

Woont u in Eibergen of Rekken en heeft u ideeën en/of vragen over uw woonplaats, buurt, over prettig wonen en samen leven? Kom dan naar de wekelijkse inloop van contactpersoon Inge Waarlo en welzijnsmedewerker Ellis van Doorn in dorpshuis de Huve in Eibergen.

Lees meer

Zo doet u uw belastingaangifte

06 maart 2023

Elk jaar in maart is het weer zo ver; tijd voor de belastingaangifte. Veel mensen zien hier tegenop. Het kan ingewikkeld of onduidelijk zijn. Toch is het vaak heel belangrijk dat u aangifte doet. Hoe u zich hierop voorbereid en hoe u aangifte doet, leest u in dit artikel.

Lees meer

Creëer een kettingreactie van complimenten

01 maart 2023

Hoe voelt u zich als u een compliment krijgt? Waarschijnlijk wordt u er, net als de meeste mensen, vrolijk van. Dat simpele feit geeft aan waarom het geven van complimentjes belangrijk is. Dit telt zowel zakelijk als privé. Vandaag is het Nationale Complimentendag.

Lees meer

“Ik moest echt leren om vaker nee te zeggen”

22 februari 2023

Fotobijschrift: Mantelzorger Cynthia Schuddebeurs en haar man Jurgen   Cynthia Schuddebeurs-Wielink uit Aalten zag zichzelf helemaal niet als mantelzorger. Haar zieke man kon immers nog van alles zelf. Natuurlijk moesten zij en de kinderen meer doen in huis, maar dat voelde logisch.

Lees meer

Dementie en thuis wonen

20 februari 2023

Voor mensen met dementie is, naast veiligheid, een herkenbare woonomgeving van groot belang. Het ondersteunt het zelfvertrouwen waardoor iemand langer zijn onafhankelijkheid kan behouden. Enkele praktische tips laat meubels zoveel mogelijk op dezelfde plaats staan; zorg voor een vaste indeling van bijvoorbeeld de keukenkastjes; breng contrasten aan, bijvoorbeeld een zwarte wc-bril, markeer lichtknoppen en verf de trapleuning in een contrasterende kleur.

Lees meer

‘Sommigen vinden het gek dat ik alleen op vakantie ga’

23 januari 2023

Datum: 20 januari 2023 Even tijd voor jezelf nemen en ontspannen? Daar komt het bij sommige mantelzorgers gewoon niet van. En toch is dat juist belangrijk, weet mantelzorger Thea Leerink. Want: “alleen zo houd je het zelf ook vol”. Schakelt u als mantelzorger een vrijwilliger of professional in die tijdelijk de zorg van je overneemt, dan heet dat vervangende mantelzorg of respijtzorg.

Lees meer

Koffie, meepraten over prettig wonen en samen leven: kom naar het inloopmoment in Neede

21 januari 2023

Met uw ideeën en/of vragen over uw dorp, buurt, welzijn of voor een kopje koffie  Woont u in Neede en heeft u ideeën en/of vragen over uw dorp, buurt, over prettig wonen en samen leven? Kom dan naar de wekelijkse inloop van contactpersoon Anja van Maren en welzijnsmedewerker Wim Staargaard in de ‘Oale Smederieje’.

Lees meer

Koffie, meepraten over prettig wonen en samen leven: kom naar het inloopmoment in Ruurlo

19 januari 2023

Woont u in Ruurlo en heeft u ideeën en/of vragen over uw woonplaats, buurt, over prettig wonen en samen leven? Kom dan naar de wekelijkse inloop van contactpersoon Rob Dieperink en welzijnsmedewerker Gea Wijnbergen in de bibliotheek in Ruurlo. U hoeft zich van tevoren niet aan te melden.

Lees meer

Hulp bij geldzaken

09 januari 2023

Wilt u weten of u kunt besparen op uw uitgaven en uw energieverbruik? Bent u benieuwd of er regelingen zijn waar u misschien gebruik van kunt maken? Heeft u hulp nodig bij geldzaken? U staat er niet alleen voor in Berkelland. Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen.

Lees meer

Avond voor verenigingen, vrijwilligersorganisaties en inwonersinitiatieven

02 januari 2023

In december organiseerden het Berkellands Naoberfonds, het Platform Vrijwilligers en de Bedrijvenkring Berkelland samen voor de tweede keer een avond om elkaar te ontmoeten en inspireren. Aanwezig waren zo'n 30 vertegenwoordigers van diverse initiatieven en organisaties.

Lees meer

Skills4Life Leefstijlprogramma voor jongeren

19 december 2022

In januari start Sport Federatie Berkelland het ‘Skills4Life Leefstijlprogramma’.  Tijdens dit 12 weken durende programma leren jongeren wat zij moeten doen om te komen tot een gezonde leefstijl. De onderwerpen bewegen, voeding, ontspanning komen aan bod en iedere deelnemer werkt naar een persoonlijk doel.

Lees meer

Ondernemers in Berkelland doen graag mee met de Deuren Dicht actie!

18 december 2022

Energiekosten rijzen de pan uit en toch zien we bij horeca en winkeliers nog vaak de deuren openstaan om het winkelend publiek naar binnen te lokken. Daar komt deze winter verandering in, veel ondernemers sluiten namelijk hun deuren. Nee niet omdat ze dicht zijn, integendeel de deur staat namelijk wagenwijd open.

Lees meer

Ruurlo Vitaal, bent u vitaal genoeg?

17 december 2022

Op dinsdag 10 januari vanaf 19.00 uur is er in de grote zaal in het Kulturhus een bijeenkomst ‘Ruurlo Vitaal’ voor alle inwoners uit Ruurlo. Een avond over gezond leven, gezond eten, gezond bewegen en gezond meedoen.  Op initiatief van huisartsenpraktijk de Linde is er een beweging in gang gezet om meer Ruurloërs actief te laten worden voor een meer vitaal leven.

Lees meer

Koffie, een praatje, gezelligheid: kom naar de inloopmomenten- en initiatieven in Borculo

25 november 2022

Koffiedrinken met dorpsgenoten of nieuwe buurtgenoten ontmoeten. Onder de mensen zijn doet je goed! In Berkelland zijn veel wekelijkse inloopmomenten- en initiatieven. Voor een kopje koffie, een praatje of een plek waar je je verhaal kwijt kunt. Ontdek welke inloop bij u past en kom langs: u bent van harte welkom.

Lees meer

Koffie, een praatje, gezelligheid: kom naar de inloopmomenten- en initiatieven in Eibergen

20 november 2022

Koffiedrinken met dorpsgenoten, nieuwe buurtgenoten ontmoeten. Onder de mensen zijn doet je goed! In Berkelland zijn veel wekelijkse inloopmomenten- en initiatieven. Voor een kopje koffie, een praatje of een plek waar u uw verhaal kwijt kunt. Ontdek welke inloop bij u past en kom langs: u bent van harte welkom.

Lees meer

Vrijwilliger voor Stichting Vlearmoesplein Neede – vrijwilliger in beeld

14 november 2022

Ben Molenkamp is 25 jaar en kwam ruim een jaar geleden in contact met vrijwilligerswerk door de verhalen van scoutinggenoten, die al vrijwilliger waren! “Ik hoorde hen zoveel leuke dingen en verhalen vertellen, over o.a. de activiteiten die ze doen voor het Vlearmoesplein, dat leek mij ook hartstikke leuk om daaraan mee te helpen.

Lees meer

Midwinterdag en natuurwandeling

10 november 2022

Winterdag met oude ambachten en natuurwandeling op 11 december bij museum de Lebbenbrugge. Met oliebollen, glühwein, knieperkes, houtgestookt krentenbrood, paling roken en midwinterhoornblazers. Op zondag 11 dec. wordt er bij museum de Lebbenbrugge een sfeervolle midwinterdag georganiseerd met verschillende oudhollandse ambachten als houtdraaien, riet- en mandenvlechten, paling en makreel roken, midwinterhoornblazers en andere handwerkambachten.

Lees meer

Vrijwilliger in beeld 2.0 Ruurlo

27 oktober 2022

Ballonnen, slingers, Disney figuren: de jeugdraad van de Ruurlose gymnastiekvereniging is druk in de weer om de puntjes op de i te zetten voor het jaarlijkse gymkamp dat zij organiseren. De kinderen hebben er zin in en de jeugdraad zelf ook. “We doen er alles aan om hen een onvergetelijk weekend te bezorgen.

Lees meer

Dementie: herken de signalen

10 oktober 2022

We worden met elkaar steeds ouder en daardoor is de verwachting dat steeds meer mensen in onze omgeving te maken gaan krijgen met dementie. Herkent u de signalen die mogelijk kunnen duiden op dementie?  ___________________________________ Dementie is een hersenziekte waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.

Lees meer

Vrijwilliger in beeld DAR – Ludo Doove

26 september 2022

Er is veel te doen wanneer we aan komen op de Dorpsaccommodatie in Rietmolen (DAR), de voorbereidingen voor het maandelijkse ouderendiner zijn namelijk in volle gang. Vrijwilligers dekken de tafel, treffen voorbereidingen in de keuken en zorgen voor een gezellige tafelschikking.

Lees meer

Openluchttheater Eibergen – vrijwilliger in beeld!

02 september 2022

De zon schijnt en er is volop bedrijvigheid wanneer we het terrein van het Openluchttheater in Eibergen oplopen. Enthousiaste vrijwilligers vertellen hoe ze bezig zijn de locatie verder uit te breiden met een artiestenlounge, en hoe ze er samen voor zorgen dat het theater er piekfijn uitziet en blijft zien.

Lees meer

“Ik ben niet alleen zijn maatje, hij is ook mijn maatje!”

16 augustus 2022

Mark Tackenkamp is maatje voor statushouders via het Maatjesprogramma van de gemeente. Momenteel begeleidt hij Amin. Amin komt uit Syrië en heeft aangegeven dat hij best eenzaam is in Nederland, en bijna niemand kent. “Inmiddels is zijn gezin ook naar Eibergen gekomen, dus dat is heel fijn.

Lees meer

Toegankelijkheid

01 juli 2022

De gemeente Berkelland heeft deze website (berkellandwijzer.nl) laten testen op de toegankelijkheidseisen met de naam 'WCAG 2.0 niveau AA' via Stichting Accessibility. Het toegankelijkheidsonderzoek naar Berkellandwijzer is afgerond op woensdag 19 oktober 2022.

Lees meer

Iets doen voor een ander geeft een goed gevoel

09 juni 2022

Iets doen voor een ander, dat geef een fijn gevoel. Maar wat kan u dan doen voor een ander? Hoe plant u dit in uw drukke agenda? En hoe pakt u dat aan? In dit artikel leggen we u stap voor stap uit hoe u zich kunt inzetten voor de mensen om u heen. Vrijwilligerswerk doen kan u verschillende dingen opleveren.

Lees meer

Bespaar op uw energierekening

18 mei 2022

Gezondverzekerd.nl - Goedkope energie helpt inwoners met een laag inkomen Heeft u een laag inkomen? Kijk of uw maandelijkse energierekening omlaag kan. Ga naar www.gezondverzekerd.nl/goedkope-energie voor tips en informatie om uw energiekosten te verlagen.

Lees meer

Reizen met een beperking

19 april 2022

Leven met een beperking kan soms voor lastige situaties zorgen. De wereld is niet in alle gevallen ingericht op mensen met een handicap of beperking. Gelukkig wordt daaraan gewerkt en zijn steeds meer winkels, musea en andere openbare gebouwen toegankelijk voor iedereen.

Lees meer

Start Berkellandse Wandel Challenge Ruurlo

31 maart 2022

Na het succes van vorig jaar in Eibergen organiseert Sport Federatie Berkelland dit jaar de Berkellandse Wandel Challenge in Ruurlo. Zij starten wandelingen op de donderdagavond van 18.30-19.30 uur vanaf donderdag 12 mei. De challenge is speciaal voor mensen die moeite hebben met wandelen of willen starten met wandelen en nog geen 2-3 km kunnen volhouden.

Lees meer

Samen een bakkie doen bij de Dorpskamer

14 maart 2022

Een plek waar iedereen welkom is voor een bakkie, zonder dat er iets van je wordt gevraagd. Dat is de Dorpskamer.  “De maatschappij gaat soms best snel,” vertelt Soraya, medewerker van de Dorpskamer in Berkelland. “Mensen zijn druk en als je zelf bijvoorbeeld weinig sociale contacten hebt, kan het zijn dat je wat aanspraak mist.

Lees meer

Valpreventie Beweeg Zeker gaat weer van start!

14 februari 2022

Senioren die steviger in hun schoenen willen staan en actief aan de slag willen met het voorkomen van valincidenten kunnen vanaf maart weer deelnemen aan de nieuwe ronde van de valpreventiecursus Beweeg Zeker van de Sport Federatie Berkelland(SFB). Deze keer is de cursus in Eibergen en Neede.

Lees meer

Eenmalige tegemoetkoming energiekosten voor lage inkomens

20 december 2021

Huishoudens met een laag inkomen krijgen in 2022 een tegemoetkoming vanwege de hoge energierekening. Omdat in de media hierover berichten zijn verschenen, ontvangen wij hier vragen over. Hieronder leest u alle informatie die op dit moment bij ons bekend is.

Lees meer

Vier manieren om nu eenzaamheid tegen te gaan

03 december 2021

In Berkelland wonen veel ouderen die nu vanwege het coronavirus minder bezoek krijgen. Maar er zijn ook andere inwoners die in deze tijd contact missen omdat zij bijna niet de deur uit kunnen. Zij kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen, vooral als ze minder digitaal vaardig zijn.

Lees meer

Wandelgroep Ruurlo zoekt nieuwe wandelaars

19 november 2021

Zoekt u een gezellige en sportieve invulling voor de maandag en of dinsdagmorgen? Dan is wandelen misschien wel wat voor u! Om 10.00 uur wordt er gestart vanaf de voetbalvelden van VV Ruurlo, dat is tevens ook weer het eindpunt. In het tijdsbestek van 1 uur tot anderhalf uur wordt er een mooie ronde tussen de 5 en 7 km gewandeld.

Lees meer

Mogelijkheden als reizen met openbaar vervoer moeilijk gaat

13 september 2021

De electrocar in Eibergen Inwoners van Berkelland die niet meer zelfstandig kunnen reizen met het eigen en/of het openbaar vervoer, kunnen een beroep doen op verschillende vervoersmogelijkheden. We hebben voor u op een rijtje gezet wat die mogelijkheden zijn.

Lees meer

Voormekaar vanaf 1 okt. hét startpunt voor werk & inkomen

11 september 2021

Inwoners met vragen over werk en inkomen kunnen deze vanaf 1 oktober 2021 stellen aan het Voormekaarteam van de gemeente. Nu al is het Voormekaarteam van de gemeente de ingang voor vragen op het gebied van Wmo, huishoudelijke hulp, Jeugdhulp en andere vormen van ondersteuning.

Lees meer

Maandag 19 juli: Zomertoer Berkelland van start!

16 juli 2021

Deze week is de zomervakantie begonnen voor een heleboel kinderen in Berkelland. En dus gaat ook de Zomertoer van start! Veel activiteiten van de Zomertoer zijn gratis. Daardoor kan iedereen mee doen. Ook kinderen met een beperking zijn van harte welkom.

Lees meer

80 rookvrije werkomgevingen in 80 dagen?

28 juni 2021

80 rookvrije werkomgevingen in 80 dagen? Rensa gaat als eerste de uitdaging aan!   ‘Ben jij 1 van de 80?’. Die vraag en de hashtag #1vd80 zien we steeds meer voorbij komen op de social mediakanalen van werkgevers in de regio. Het zijn oproepen van deelnemers en Achterhoek Rookvrij voor de 808080 Challenge.

Lees meer

Mantelzorger beter in balans

30 april 2021

Veel mantelzorgers staan automatisch klaar voor hun naaste dierbaren. Of dat nu voor hun ouder(s), partner, kind of vriend(in) is. Voor hen geldt dat de zorg soms sluipenderwijs de overhand krijgt en mantelzorgers de neiging hebben zichzelf te vergeten.

Lees meer

Nationale Diabetes Challenge nu ook in Berkelland

29 maart 2021

Eibergen doet mee aan de Nationale Diabetes Challenge 2021 onder de naam de Berkellandse Wandel Challenge. Vanaf 11 mei kunt u mee wandelen, ongeveer 20 weken lang, samen met een groep deelnemers bij Atletiekvereniging ASV Eibergen. Het programma wordt georganiseerd door de Sport Federatie Berkelland in samenwerking met ASV Eibergen en de betrokken partners van het lokaal Sportakkoord.

Lees meer

Dagelijks ommetje met mede-Achterhoekers

04 maart 2021

Elke dag een wandeling van minimaal 20 minuten maken is belangrijk voor je hersenen. Het helpt je onthaasten, verhoogt je weerstand, zorgt ervoor dat je beter slaapt en het geeft energie. Juist nu we veel thuis ‘zitten’ is het belangrijk in beweging te blijven.

Lees meer

€50 voor inwoners die in Berkelland zorgen voor een ander

23 februari 2021

Vraag de jaarlijkse mantelzorgwaardering aan bij de gemeente Berkelland Zorgt u voor een naaste in de gemeente Berkelland? Voor uw langdurig zieke man, partner, buurvrouw of kind die extra begeleiding nodig heeft? Dan bent u mantelzorger en kunt u de jaarlijkse mantelzorgwaardering van 50 euro aanvragen.

Lees meer

Een kindje op komst? Tijd voor OuderTeam!

08 februari 2021

Ouder worden gaat niet alleen maar over de geboorte van je baby en zorgen dat het de kleine aan niets ontbreekt. Voor jou en je partner breekt ook een andere relatiefase aan. Bij jullie eerste kindje word je van partner ineens vader en moeder. En ook bij de volgende kindjes vinden er verschuivingen in jullie relatie plaats.

Lees meer

Weinig inkomen? Check waar je recht op hebt

21 december 2020

Iedereen die een laag inkomen heeft (tot 110% van het minimumloon) of weinig te besteden als gevolg van schulden, komt mogelijk in aanmerking voor een of meer regelingen. Bijvoorbeeld voor een computer voor school, een bijdrage voor de sportclub of voor net dat extraatje om rond te kunnen komen.

Lees meer

Mondkapjes voor inwoners met laag inkomen

04 november 2020

Bent u of kent u iemand in Berkelland met een laag inkomen?  De gemeente Berkelland vindt het belangrijk dat iedereen zich kan beschermen door middel van een mondkapje. Zeker nu het aantal besmettingen in Berkelland de laatste tijd erg oploopt. De gemeente begrijpt dat het voor inwoners met een laag inkomen een extra kostenpost is om mondkapjes aan te schaffen.

Lees meer

Steungezinnen in Berkelland gezocht

04 november 2020

Help een ander gezin: kleine moeite, groot plezier  Voor het vrijwilligersproject Inhuis Steungezinnen zoekt Yunio steungezinnen in Berkelland. Deze steungezinnen zijn er om andere gezinnen die dat even nodig hebben, te ondersteunen. Al met een klein beetje aandacht help je zo een gezin weer verder.

Lees meer

Corona en initiatieven en alternatieven in Berkelland

20 oktober 2020

Boodschappen doen, naar de wekelijkse hobby-avond of koffie drinken met vrienden: wat tot voor kort nog zo gewoon was, kan nu niet of vraagt dat u strikte maatregelen opvolgt. Gelukkig zijn heel veel lokale en landelijke initiatieven en alternatieven waar u in deze tijd ook een beroep op kunt doen.

Lees meer

Voor ik vergeet: een terugblik op een avond over dementie

13 oktober 2020

Wat kunt u doen in de winkel, binnen uw bedrijf, in de buurt of bij de (sport)club voor inwoners met dementie in Berkelland? Daarover ging de bijeenkomst die de Berkellandse Uitdaging op 7 september organiseerde. Van deze avond is een video gemaakt die u kunt bekijken.

Lees meer

Stoptober: Stoppen met roken in oktober!

20 september 2020

Met z’n allen stoppen met roken? Dat kan met Stoptober! Rookt u en wilt u stoppen? Doe dan mee aan Stoptober. Stoptober geeft u op allerlei manieren steun om het vol te houden. Daardoor is de kans dat u blijvend stopt met roken wel 5x groter! De landelijke kick-off van Stoptober is op donderdag 3 september.

Lees meer

“We spreken dezelfde taal”

13 september 2020

Via Burenhulp (voorheen Naobercontact) kunnen inwoners van de gemeente Berkelland een oproep plaatsen. Dit kan onder andere gaan over bijvoorbeeld mantelzorg, boodschappenhulp, hulp in de tuin, een wandelmaatje of in het geval van dit verhaal: vriendschap.

Lees meer

Met recht Vrienden van de Mallumse Molen

13 september 2020

Het bestuur van de Vrienden van de Mallumse Molen zorgt voor donateurgelden om de molen draaiende te houden. Dit gebeurt samen met het Waterschap, de gemeente en eventuele landelijke subsidies. “Daar waar molens geld tekort komen, proberen wij dat aan te vullen”, zegt Ria Lasonder, secretaris van de stichting.

Lees meer

TIP: Ontdek uw vrijwilligerskracht!

10 september 2020

Bent u een luisteraar, een regelaar, een vooruitkijker, een gangmaker, een verbinder, een steunpilaar, een doener of een beslisser? Doe de test en ontdek welke vacature bij u past!

Lees meer

Vrijwilliger in het zonnetje, deze maand Johan Barink

04 september 2020

Zo druilerig als dat het weer op donderdag 9 juli was, zo stralend kwam Johan Barink uit het Andriessenhuis in Borculo naar buiten waar zijn collega vrijwilligers, medewerkers, bewoners, zijn vrouw Johanna en wethouder Marijke van Haaren hem op stonden te wachten.

Lees meer

26 september Burendag!

24 juli 2020

Op 26 september is het Burendag! Onder het motto ‘Vier het veilig, vier het voor de deur’ kunnen alle buurten van Nederland zich aanmelden voor de 15e editie via www.burendag.nl. Op deze manier, bedacht door organisatoren Douwe Egberts en Oranje Fonds, kunnen buren deze dag op anderhalve meter vieren.

Lees meer

Herstart van de Electrocar ECE Eibergen

15 juli 2020

De Electrocar Eibergen gaat weer rijden! Na een lange periode van gedwongen stilstand vanwege het coronavirus gaat de Electrocar Eibergen weer de weg op. Voorafgaande aan deze beslissing is er een enquête gehouden onder de vrijwillig(st) ers of zij zich veilig genoeg voelden hun taak weer te hervatten.

Lees meer

Onderzoek activiteiten de Bibliotheek Oost-Achterhoek

29 juni 2020

De afgelopen maanden hebben we helaas in verband met het Coronavirus al onze activiteiten moeten afblazen. We zijn druk bezig om, passend binnen de mogelijkheden, voor het seizoen 2020-2021 een mooi activiteitenprogramma samen te stellen. Daarbij hebben we u natuurlijk nodig.

Lees meer

Welkom op Berkellandwijzer

04 maart 2020

Berkellandwijzer is dé online plek bij het vinden van praktische informatie, adressen en activiteiten dichtbij huis. Op deze website kunt u namelijk terecht voor informatie en voor vragen over: jeugd en gezin, geld, leren, sporten, uw buurt, vervoer, vrijwilligerswerk, werken en leren, wonen en  zorgen voor een ander/mantelzorg.

Lees meer

Sjors Sportief/Creatief voor basisschoolleerlingen

05 februari 2020

Alle kinderen uit het basisonderwijs in de gemeente Berkelland ontvangen volgende week het Sjors Sportief/Creatief boekje. In dit boekje staan sportieve en creatieve workshops waaraan leerlingen kunnen deelnemen om (vaak gratis) kennis te maken met één of meerdere activiteiten.

Lees meer

Vrijwilligers in het zonnetje!

20 januari 2020

Lieneke Tanis en Ineke Lammers zijn vorige maand in het zonnetje gezet. In het volgende filmpje vertellen zij over hun vrijwilligerswerk en betrokkenheid bij het project Kunst in de Kinderschoenen van KunstKring Ruurlo. Iemand opgeven voor een verrassingsbezoek.

Lees meer

Zoek en vind elkaar via Naobercontact

09 december 2019

Voor een computerklus, hulp in de tuin, een Rummikubmaatje en meer! Wilt u zich inzetten voor een ander? Zoekt u hulp of contact met een naober als het even niet lukt? Eenmalig, iedere week of alles daartussenin? In de buurt? Zoek en vind elkaar via Naobercontact.

Lees meer

Naoberfonds honoreert eerste burgerinitiatieven

04 december 2019

Ruim 9.700 euro voor goede ideeën De adviescommissie heeft 3 initiatieven voorgedragen met een positief advies. Helemaal Groen voor een schone natuur, zitbankjes In Rekken voor meer sociale ontmoeting en een educatieproject van de Synagoge Borculo voor bewustwording en verdraagzaamheid.

Lees meer

Mantelzorgers in het zonnetje

01 december 2019

Ruim 60 mantelzorgers uit Berkelland waren 9 november afgekomen op het speciale mantelzorgverwenarrangement dat wij samen met Voormekaar organiseerden. Op deze manier wilden wij als gemeente iets terugdoen voor inwoners die zorgen voor een naaste. Na een brunch op Het Assink Lyceum in Neede konden zij meedoen aan verschillende activiteiten, zoals bloemschikken, koersbal, een massage, schilderen of een bedrijfsbezoek.

Lees meer

Pasgeboren ouders

29 oktober 2019

Er worden dagelijks heel veel babies geboren. In Nederland alleen al zo’n 466 per dag! Je zou dus denken dat het hartstikke makkelijk is om met je pasgeboren kleintje om te gaan. Als het echter zover is, valt dat nog vies tegen. Tenzij je bent opgegroeid met een schare aan kleinere broertjes en zusjes kan de zorg voor zo’n baby nog heel wat onzekerheden met zich meebrengen.

Lees meer

Geen pillen tegen eenzaamheid

29 oktober 2019

Tegen hoofdpijn neem je een paracetamol. Pijn in je rug? Pak een ibuprofen. Heb je last van een allergische reactie? Dan is er antihistamine. En zelfs voor depressie en angst heb je soms handige pillen die het allemaal een stuk minder erg maken. Voor eenzaamheid, een ‘aandoening’ waar veel mensen aan lijden, lijkt maar geen pasklare oplossing te zijn.

Lees meer

Hoe herken je een phishingmail?

29 oktober 2019

‘Voorkom boetes en betaal direct met deze link!’ Afzender ‘uw energiebedrijf’. Wat doe jij? Direct de mail openen, de link aanklikken en betalen? Je wilt per slot van rekening geen boete riskeren. Grote kans dat je zojuist een oplichter heel blij hebt gemaakt.

Lees meer

6 makkelijke tips om duurzamer te leven

29 oktober 2019

Leuk, al die duurzame initiatieven die overal als paddenstoelen uit de grond schieten, maar in het dagelijks leven is het helemaal niet zo makkelijk om alles maar duurzaam te doen...of wel? Wij geven je 6 eenvoudige tips die je in je leven kunt toepassen om wat meer rekening te houden met het milieu.

Lees meer

Ik blijf liever thuis

05 oktober 2019

In je eigen huis voel je je meestal het allerlekkerst. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die ziek of heel erg oud zijn. Toch kan het soms zo moeilijk worden om veilig en goedverzorgd zelfstandig te blijven wonen dat het nodig is om (tijdelijk) te verhuizen naar een zorginstelling.

Lees meer